Menu

На Карађорђевом брду данас је обављена санација неасфалтираних путева и улица.

У кругу предузећа "Михајловић", иза бензинске пумпе код Штофаре, одржана је показна ватрогасна вежба. Ватрогасно спасилачка јединица извела је вежбу, у сарадњи са Црвеним крстом и радницима са бензинске пумпе.

После годину дана у Параћину ће бити организован вашар. У Пијачној управи кажу да је обележено око 600 продајних места и да за Видовдански вашар влада велико интересовање, откако је 7. јуна почела резервација.

На вакционом пункту у Хали спортова за данас је заказана ревакцинација за грађане који су пре три недеље примили прву дозу Синофармове и Фајзерове вакцине. Ревакцине су заказане за преподне, током целог дана дежурне екипе Дома здравља даваће прву дозу кинеске и америчке вакцине, заинтересованим грађанима, без пријаве и заказивања.
Број грађана који су примили прву дозу неке од доступних вакцина, према подацима ажурираним у понедељак, 14. јуна, је 15.959, а број грађана који су комплетирали вакцинацију, примањем друге дозе, сада износи 14.148.

Према извештају Ковид амбуланте, од недеље, 13. јуна, обављено је 6 првих и 7 контролних прегледа, а од 17 антигенских тестова, два су показала позитиван налаз. Од 1. до 13. јуна резултати антигенских и ПЦР тестова, рађених преко Ковид амбуланте Дома здравља, показали су укупно 30 позитивних налаза - у просеку двоје новозаражених на дневном нивоу. Драстично смањење броја позитивних, као и броја прегледа је евидентно, а епидемиолошка ситуација је под контролом.

Због ударца возила у један од семафорских стубова, на раскрсници код Стакларе, светлосна саобраћајна сигнализација на тој раскрсници је ван функције већ неколико дана. У Дирекцији за изградњу општине Параћин кажу да се поправка и пуштање свих семафора у рад очекује до краја ове недеље. До тада се апелује на возаче да поштују вертикалну саобраћајну сигнализацију и возе опрезније у том делу града.

У суботу, 19. јуна, у 19 сати, у галерији Културног центра отвара се изложба под називом "Три приче", којом се представља двоје сликара и једна керамичарка. Отварању ће присуствовати и аутори, сликари Јелена Тијанић Савић и Дражен Милић и керамичарка Марија Станојловић.

Изложба "Футро постерс" аутора Славимира Стојановића, светски познатог графичког дизајнера и визуелног уметника, биће постављена у изложбеном простору новог Културног центра до краја ове недеље.
Грађани могу да посете ову јединствену изложбу радним данима, од 9 до 15 сати.

Председник општине Параћин, Владимир Милићевић, са својим сарадницима, отпочео је у суботу са низом пријема грађана, који су раније били планирани, али од којих је, због епидемиолошке ситуације, одржан само један, средином октобра, прошле године.
Пријем је у суботу организован за грађане у стању социјалне потребе. Иначе, сви захтеви грађана разврстани су у три категорије - социјални проблеми, комунални и инфраструктурни и остали проблеми.
Са овим пријемима ће бити настављено сваке наредне суботе, док не буду примљени сви грађани који су, у протеклих неколико месеци, поднели захтеве. Циљ је да се чује шта су проблеми и потребе тих људи, како би им се пружила адекватна помоћ и подршка, а која је у законским оквирима и у надлежности локалне самоуправе, јавних предузећа и установа.

Предлог Одлуке о пројекцијама за реализацију у делу планираних прихода и расхода, за услуге социјалне заштите, за 2021. годину, Општине Параћин, биће прва тачка дневног реда 22. седнице Скупштине, коју је председница, Славица Јовановић, заказала за петак, 18. јун.
Одборници ће разматрати и Извештај о раду, са Извештајем о утрошеним финансијским средствима за 2020. годину . Историјског архива "Средње Поморавље" у Јагодини, затим Програм рада за 2021. годину те установе и предлог Уговора о финансирању Историјског архива из Јагодине, за 2021. годину.
Седница Скупштине ће бити одржана у сали Позоришта, од 14 сати, уз примену противепидемијских мера.

У периоду од 10. до 12. јуна, у Ковид амбуланти Дома здравља регистровано је само 5 позитивних налаза, а драстично је смањен број прегледа.
У четвртак, 10. јуна, обављено је 13 првих прегледа, док контролних није ни било, а сви тестови су били негативни. У петак, 11. јуна, обављено је 6 првих и 11 контролних прегледа и регистрован један позитиван резултат од 22 антиегенска теста, док је свих 6 ПЦР тестова било негативно.
У суботу, 12. јуна, обављено је 18 првих, без иједног контролног прегледа, а од 24 антигенска теста, 4 су била позитивна, док је свих 10 ПЦР тестова било негативно. Број ковид позитивних резултата тестова рађених преко Ковид амбуланте Дома здравља, од 1. до 12. јуна износи 28.

На вакционом пункту у Хали спортова, данас пре подне је настављена ревакцинација кинеском и америчком вакцином, док су поподневни термини заказани за оне који треба да приме прву дозу Фајзерове вакцине и који су се пријавили преко е- Управе. Током целог дана, прве дозе обе вакцине, Синофарм и Фајзер, доступне су грађанима и без пријаве и заказивања.
Према подацима ажурираним у недељу, 13. јуна, у општини Параћи су утрошене укупно 15.903 дозе, док су 13.993 лица примањем друге дозе комплетирала вакцинацију.

У параћинском Црвеном крсту данас су, поводом Светског дана добровољних давалаца крви, уручени беџеви и захвалнице вишеструким даваоцима за 5, 10 и 20 давања крви.

У финалу СУПЕР КУП-а, у утакмици против екипе из Стубице, екипа Фудбалског клуба "СФС Борац" остварила је убедљиву победу и освојила Општински куп.

Ђурђина Радојковић, пионирка, Ива Цветковић, кадеткиња, Анђела Стевановић, јуниорка и Марија Вељковић, сениорка, такмичарке Гимнастичког клуба "Параћин" представљале су протеклог викенда свој клуб и град на Првенству Србије у ритмичкој гимнастици, у индивидуалном Б програму. 
Најуспешнија у конкуренцији 20 клубова из Србије била је Ђурђина Радојковић, са освојеним трећим местом и бронзом у категорији пионирки у вежби без реквизита.
Параћинске гимнастичарке до краја сезоне очекују још два такмичења – "Тим куп", у Београду и "Ритмикс куп", у Новом Саду.

На "Петница Купу", протеклог викенда у Ваљеву, у конкуренцији 623 пливача из 32 клуба, параћински Пливачки клуб "Посејдон" освојио је 18 медаља - 9 златних, 4 сребрне и 5 бронзаних.
Николина Радојевић је освојила 3 златне медаље и то на 50м краул, 50м и 100м леђно и сребрну на 100 метара краул, а уједно је проглашена најбољом у категорији 2013. годишта. Душан Спасојевић је на 50м краул освојио златну медаљу, на 100м краул сребрну, на 50м делфин бронзану, док је у својој узрасној категорији био други по успеху.

Параћинска Општа болница је почетком јуна месеца изашла из ковид режима и угасила Ковид одељење, а Грудно одељење је враћено у функцију, као и Интерно пре тога, када је број хоспитализованих ковид пацијената драстично опао.
За ковид позитивне пацијенте којима је потребно болничко лечење, резервисана је једна соба, из које, по пријему бивају транспортовани у најближи ковид- центар, који се налази у Крушевцу. Од кад је угашено параћинско Ковид одељење, дакле у последњих десет дана, само један пацијент је примљен на болничко лечење и пребачен за Крушевац.

Епидемиолошка ситуација је под контролом, број позитивних на дневном нивоу и даље показује тенденцију опадања, а драстично опада и број прегледа у Ковид амбуланти Дома здравља. Такође, смањује се и број грађана заинтересованих за вакцинацију. Лекари упозоравају да они који су прележали ковид, нису довољно заштићени од поновне инфекције и да свакако треба да се вакцинишу.

Заказане ревакцинације Синофармовом и Фајзеровом вакцином, настављају се и данас и током викенда, с тим што ће у недељу вакциони пункт у Хали спортова радити само током преподнева, до 14 сати. У слободном промету су и прве дозе кинеске и америчке вакцине, без пријаве и заказивања.
До сада је, према последњим подацима, 15.868 лица примило прву дозу неке од доступних вакцина, док су 13.774 лица комплетирала вакцинацију, примањем друге компоненте.

Чланови Општинског већа усвојили су на 67. седници Извештај о утрошеним финансијским средствима за 2020. годину Историјског архива "Средње Поморавље", у Јагодини, Програм рада овог архива за 2021. годину и предлог Уговора о финансирању Историјског архива, за текућу годину и упутили Скупштини општине на разматрање и одлучивање. С обзиром на то да општина Параћин од 2002. године има уговор са Историјским архивом у Јагодини, који се бави чувањем и заштитом архивске грађе и регистратурског материјала, учешће општине Параћин у финансирању архива, за ову годину, предвиђено је у износу од 700 хиљада динара. Веће је потом усвојило Извештај Комисије за оцену годишњих и посебних програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта о усвајању Ревидираног предлога годишњег програма Савеза за школски спорт општине Параћин за 2021. годину. На 67. седници усвојен је и Предлог правилника о пружању услуге "помоћ у кући", којим се ближе дефинише пружање те услуге.

У Дреновцу је Спасовдан сеоска слава, која се сваке године свечано обележава у парохијском дому, а слављу су данас присуствовали председник општине Параћин, Владимир Милићевић и председница Скупштине општине, Славица Јовановић, са својим сарадницима.

До петка, 11. јуна, званично траје упис деце у припремни предшколски програм. Ове године се за припремни предшколски програм уписују деца рођена од 1. марта 2015. до 1. марта 2016. године.
У Предшколској установи "Бамби" кажу да је за упис потребно доставити извод из матичне књиге рођених, за дете, захтев, који се може преузети на шалтеру вртића "Колибри", затим потврду педијатра да је дете здраво и редовно имунизовано и очитану личну карту родитеља, који уписује дете. Иако по календару рок за упис у предшколско траје још један дан, у Предшколској установи кажу да ће родитељи децу моћи да упишу и након истека овог рока.

Имунизација становништва се у општини Параћин одвија устаљеним темпом, с тим што се нешто мање грађана јавља за примање прве дозе. Број оних који су примили прву дозу неке од доступних вакцина износи 15.855, оних који су примањем друге дозе комплетирали вакцинацију 13.683. Узимајући у обзир да је пуно грађана стекло известан имунитет прележавши корону и да још нису примили вакцину, заједно са бројем ревакцинисаних грађана и очигледним јењавањем епидемије, може се рећи да је општина Параћин близу формирања колективног имунитета.

После дужег времена и организоване борбе против епидемије, најзад се може рећи да је епидемиолошка ситуација стабилна и под контролом. Према последњем извештају Ковид амбуланте Дома здравља, сви антигенски и ПЦР тестови су били негативни, а број новозаражених од почетка јуна до сада и даље је 22.

Прва јунска акција добровољног давања крви у сарадњи Црвеног крста и нишког Завода за трансфузију, одржана је у Дреновцу.

У финалу Супер Купа Фудбалског савеза општине Параћин, у суботу, 12. јуна, на борчевом стадиону састају се Фудбалски клуб "Напредак" из Стубице и параћински "СФС Борац". Утакмица се игра од 18 сати, а по завршетку меча планирана је додела пехара и медаља.

Јуче је, у сали под куполом, новог Културног центра, одржан оснивачки састанак Привредног савета, за чијег је председника изабран Милош Милојевић, из компаније "Моравацем".
Чланови савета су представници предузећа "Моравацем", "Рофикс", "Еуролин", "Полет", "Удружења малих привредника", "еРеМ Стубица", "Транскоп", "Пионир", "Милић", "Магнум" и "Бахус", представници локалне самоуправе, председник Општине, Владимир Милићевић, помоћници председника, Небојша Ратковић и Марија Миленковић, члан Општинског већа, Дејан Миладиновић и испред Националне службе запошљавања, Анита Нешић.
Говорећи о циљевима оснивања Привредног савета, председник Општине, Владимир Милићевић, рекао је да је следећи корак оснивање "Бизнис хаба", својеврсног пословног инкубатора и првог у Поморављу, који ће бити смештен у згради новог Културног центра и ангажоваће привреднике општине Параћин, у креирању повољнијег пословног окружења, пружаће едукацију и подршку почетницима, као и свим привредницима, а нарочито ће бити усмерен на младе, који траже своје место у пословном свету, али и на повећање запослености.

Према последњим подацима, у општини Параћин је, до сада, 13.560 грађана комплетно вакцинисано, неком од доступних вакцина и тај број свакодневно расте.

Према извештају Ковид амбуланте Дома здравља, број новозаражених од почетка месеца закључно до 8. јуна, варира од нула до пет, на дневном нивоу.
1 и 2. јуна регистровано је по пет позитивних налаза, 3. јуна два, 4. јуна три, 5. јуна није било ни једног позитивног налаза. 6. и 7. јуна забележен је по један позитиван налаз, 8. јуна их је било 5, што је, од 1. до 8. јуна, укупно 22 позитивна налаза антигенских и ПЦР тестова обављених преко Дома здравља.
До пре месец дана то је био број новозаражених на дневном нивоу, а смиривање епидемије је евидентно још од средине маја месеца.

Ближи се крај и ове, у најмању руку, необичне школске године. Мали матуранти, који се припремају за завршни испит, од јуче су на распусту, док се остали основци распуштају 22. јуна.
За ученике који завршавају осмогодишње школовање 23. јун је први дан мале матуре, када ће радити тест из српског језика. 24. јуна, другог дана мале матуре будући средњошколци ће радити тест из математике, док 25. јуна, последњег дана мале матуре, осмаци полажу комбиновани тест, који обухвата питања из географије, биологије, физике, хемије и историје. Сви тестови се раде по 2 сата, од 9 до 11 сати.
Према календару уписа, 27. јуна ће бити објављени прелиминарни резултати мале матуре. 2. јула следи објављивање коначних резултата са полагања мале матуре, 3. и 4. јула предстоји попуњавање и предаја листа жеља за упис у жељене средње школе. Објављивање званичне листе жеља ученика за упис у средње школе је планирано за 9. јул, два дана касније, 11. јула, биће објављени званични резултати расподеле по средњим школама, као и број преосталих слободних места, за упис у другом кругу.
12. и 13. јула следи подношење пријава за упис у средње школе.

На захтев управе Ппредшколске установе "Бамби", Јавно комунално предузеће је организовало сечење шибља и уређење дворишта, иза вртића "Бамби". Слична акција ће, следеће недеље, бити организована у дворишту вртића "Плави зец".

Параћински Црвени крст, у сарадњи са нишким Заводом за трансфузију, организује, као и сваке године на Спасовдан, 10. јуна, акцију добровољног давалаштва крви, у Месној заједници Дреновац. Дреновчани су, иначе, дугогодишњи примаоци плакете "Широко срце" и промотери акција давалаштва крви, више пута годишње. Акција ће бити реализована у просторијама основне школе, у Дреновцу, од 9 до 13 сати. Иначе, ово је прва јунска акција прикупљања крви, друга је планирана за 25. јун.

Сутра ће, од 19 сати, у изложбеном простору новог Културног центра, бити отворена изложба "Футро Постерс". Изложбу ће отворити аутор, Славимир Стојановић Футро, дизајнер, визуелни уметник, писац и професор, који ће говорити о свом раду за познате брендове, као и о својим књигама за децу и аутобиографском роману "Девет". Стојановићеви радови су освојили преко 300 награда и представљени су у водећим магазинима, публикацијама, галеријама и музејима, као и у Ташеновом енциклопедијском издању "Историја графичког дизајна од 1960. до данас".

У сали под куполом, новог Културног центра, будућег седишта "Бизнис хаба", одржан је конститутивни састанак и оснивање Привредног савета, као удружења, са којим ће општина Параћин основати први "Бизнис хаб" ДОО, у Поморављу.
За председника Привредног савета општине Параћин изабран је Милош Милојевић, из компаније "Моравацем".

Екипе београдског предузећа "ЕКО ДЕЗ", данас су на подручју параћинске општине спровеле још једну акцију сузбијања ларви комараца. Ова акција је реализована по републичком програму за Поморавски округ, а њоме су обухваћене све водене површине.

Јуче је у Ковид амбуланти Дома здравља обављено само 5 првих и 4 контролна прегледа, а регистрован само један позитиван налаз, од 12 антигенских тестова. Тренд смањивања броја прегледа и броја позитивних на дневном нивоу се наставља, а од 1. до 7. јуна забележено је укупно 19 ковид позитивних налаза.
Ковид амбуланта и даље ради свакодневно, од 9 до 17 сати.

Током преподонева на вакционом пункту у Хали споротва обављају се заказане ревакцинације, кинеском вакцином Синофарм и америчком вакцином Фајзер. Током поподнева, прва доза вакцина Синофарм и Фајзер може се примити без пријаве и заказивања. Укупан број вакцинисаних и ревакцинисаних грађана свакодневно расте, па је, према подацима ажурираним у понедељак, 7. јуна, у 20 сати, до сада утрошено 15.816 првих доза, а број грађана који су примањем друге дозе комплетирали вакцинацију, износи 13.470.

У организацији Културног центра, у четвртак предстоји изложба "Футро постерс", нашег најпознатијег дизајнера, Славимира Стојановића, у сали новог Културног центра, а крајем месеца гостовање књижевнице, Бранкице Дамјановић, у сали Позоришта.

У организацији Књижевног клуба "Мирко Бањевић" и Културног центра Параћин, у среду, 9. јуна, од 19 сати, биће представљен часопис за књижевност, уметност и културу "Саборник". О часопису ће говорити уредник, доктор Предраг Јашовић, професор и књижевник Томислав Ђокић, Ненад Васковић и Олга Манчић Ружић. Музички гост вечери је професор и пијаниста, Никола Ћокић.

У параћинској Општој болници стекли су се услови за гашење Ковид одељења и прелазак болнице у нон- ковид режим. Сва болничка одељења сада раде пуним капацитетом, по редовном програму.

На вакционом пункту у Хали спортова, обавља се заказана ревакцинација кинеском и америчком вакцином, а у току је и слободно давање прве дозе вакцина Синофарм и Фајзер, без пријаве и заказивања преко е- Управе. Заказано је и 11 првих доза руске вакцине Спутњик, које нема у слободном промету и за коју се грађани морају пријавити е-Управи. Током викенда, број вакцинисаних грађана је порастао и према извештају од 6. јуна, у општини Параћин је утрошено укупно 15.766 првих доза, а број комплетно вакцинисаних грађана износи 13.364.

Од четвртка, 3. јуна, до недеље, 6. јуна, у Ковид амбуланти Дома здравља регистровано је само 6 позитивних налаза, а значајно је опао и број прегледа. У четвртак је само један налаз био позитиван, од 35 антигенских тестова и један од 8 ПЦР тестова, а обављено је 12 првих и 12 контролних прегледа. У петак је свих 25 антигенских тестова било негативно, а од 12 ПЦР тестова, 3 су дала позитиван налаз, обављено је 7 првих и 17 контролних преледа. У суботу је обављено 14 првих и 14 контролних прегледа, а свих 27 антиегенских и 18 ПЦР тестова дало је негативан налаз. У недељу је 16 антигенских тестова дало један позитиван налаз, 6 пацијената се јавило на први преглед, а 8 на контролу.
У првој недељи овог месеца, од 1. до 6. јуна, регистровано је 18 позитивних налаза, пацијената који су се тестирали преко Ковид амбуланте Дома здравља.

Прошле недеље одложена због неповољних временских услова, за сутра је потврђена реализација акције сузбијања ларви комараца на територији општине Параћин. Акцију ће, по републичком програму, сповести екипе предузећа "ЕКО ДЕЗ", уз координацију стручно оперативног тима извођача радова, а под надзором представника локалне самоуправе. Акција ће трајати од 9 до 18 сати.

У дворишту Завичајног музеја одржана је последња радионица из програма Лабораторије креативног предузетништва, коју је похађало око четрдесет учесника, који ће добити сертификате за обуке кроз које су прошли.

Изложба актова, двадесетогодишња ретроспектива нишког уметничког фотографа Славише Зеке Станковића, отворена је у галерији Културног центра у петак и биће постављена до 18. јуна. У питању су црно беле фотографије, рађене претежно фото-апаратима са филмом. Након ове изложбе, 19. јуна, публици ће бити представљене "Три приче", изложба радова два сликара и једне вајарке.

У галерији Културног центра вечерас је отворена изложба фотографија Славише Зеке Станковића, уметничког фотографа из Ниша, који се бави акт фотографијом и за фотографисање и даље претежно користи филмове. Изложено је педесетак његових радова, насталих током протеклих двадесетак година, који ће бити постављени током наредне две недеље. Изложба је организована у сарадњи Фото клуба и Културног центра, под покровитељством општине Параћин.

Председник општине Параћин, Владимир Милићевић, данас је, са својим сарадницима, посетио Ватрогасно спасилачки вод, са циљем сагледавања стања ствари на терену и пружања помоћи ватрогасној јединици, у складу са надлежностима локалне самоуправе.

На 66. седници Општинског већа усвојен је Нацрт Одлуке о пројекцијама за реализацију општине Параћин у делу планираних прихода и расхода за услуге социјалне заштите за 2021. годину и упућен Скупштини општине на разматрање и одлучивање. Одлуком се утврђују приоритетне услуге социјалне заштите општине Параћин, које ће се финансирати из средстава наменског трансфера и изворних прихода јединице локалне самоуправе у 2021. години, а на основу Уговора између општине Параћин и Министарства за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, од 31. маја ове године. Доношење ове одлуке је неопходно јер се њоме прецизира услуга, конкретно је реч о услузи "Помоћ у кући", која ће из наменских трансфера бити финансирана са 6.465.230 динара, док је учешће општине 875.000 динара. На овој седници веће је дало и сагласност на Уговор о донацији.

Према упутству Министарства здравља Републике Србије, Општа болница у Параћину данас излази из ковид-ситема. То значи да се Ковид одељење гаси и да болница од данас неће хоспитализовати ковид- пацијенте. Они се селе, односно, упућују у друге Ковид центре, који преузимају обавезу да хоспитализују ковид пацијенте са територије општине Параћин, којима је потребно болничко лечење.

Број вакцинисаних грађана свакодневно расте и према последњим подацима, у општини Параћин су прву дозу неке од доступних вакцина примила 15.693 лица, а ревакцинисано је њих 13.088.

Према изештају Ковид амбуланте за среду, 2. јун, регистровано је укупно 7 позитивних ковид налаза. Шест позитивних налаза дала су 33 антигенска теста, а од 8 ПЦР тестова, један је позитиван. Укупан број обављених прегледа износи 35 - на први преглед су се јавила 22 пацијента, на контролу 13. Цифре су мало веће него последњих дана маја, али остају у оквирима дневног просека за протеклих месец дана.

Напори на сузбијању афричке свињске куге се настављају, а општина Параћин је и даље угрожено подручје, са зараженим подручјима, лоцираним у две зоне, око Рашевице и Сикирице.

Током маја месеца, епидемиолошка ситуација се постепено смиривала, да би у другој половини месеца број ковид позитивних драстично опао, на дневном нивоу. За цео месец, просек је био шест позитивних дневно, а драстично се смањио и број прегледа у Ковид амбуланти Дома здравља.

На вакционом пункту у Хали спортова данас се обавља ревакцинација за 116 грађана који треба да приме другу дозу кинеске вакцине Синофарм и 77 грађана који примају другу компоненту Фајзерове вакцине.
У току је и слободна вакцинација, без пријаве и заказивања, а на располагању су, такође кинеска и америчка вакцина. Руске вакцине нема у најави и грађани који се опредељују за прву дозу, упућују се на избор између вакцина Синофарм, Фајзер и Астра Зенека, пошто је дистрибуција руске вакцине неизвесна.
Укупан број грађана који су примили прву дозу неке од доступних вакцина, од почетка вакцинације закључно са 2. јуном, износи 15.647, док је број комплетно вакцинисаних грађана 12.910.

Ковид одељење Опште болнице сведено је на 20 лежајева на Грудном одељењу, на коме је хоспитализовано осморо пацијената. Од 1. јуна, Интерно и сва остала болничка одељења раде по редовном програму, у нон-ковид режиму.

Општински конкурс за инвестиције у физичку имовину газдинстава траје до 8. јуна.
Право учешћа на овом конкурсу имају регистрована пољопривредна газдинства уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, која су у активном статусу у 2021. години, са седиштем на територији општине Параћин и чија је област остваривања циљева искључиво везана за пољопривреду и рурални развој и инвестиције у пољопривредну производњу. 
Реална висина поднетог захтева може бити од 20.000 до 100.000 динара, где ће општина обезбедити 50% субвенција за вредност инвестиције, без урачунатог ПДВ–а.
По основу овог конкурса из општинског буџета је опредељено укупно 8 милиона динара.
Заинтересована пољопривредна газдинства захтеве могу предати до 8. јуна, у Услужном центру општине или послати поштом на адресу: Управа за локални економски развој, јавне службе и друштвене делатности општине Параћин, Одељење за локални економски развој, Томе Живановића број 10, са напоменом "по конкурсу за регистрована пољопривредна газдинства". Све ближе информације у вези конкурса могу се добити путем телефона 563-601, локал 151 или на шалтеру број 14 Услужног центра.

Конкурс "Партнерство за будућност" који Компанија "Моравацем" расписује 12. годину за редом, траје до 7. јуна.
Компанија "Моравацем" је позвала све непрофитне организације, установе и удружења грађана да пошаљу своје идејне пројекте за учествовање у овом пројекту.  О пројектима који ће бити подржани одлучиваће жири, који ће при избору водити рачуна о релевантности пројеката за потребе локалне заједнице, потенцијалу одрживости, али и усклађености са темама које "Моравацем" подржава својом Стратегијом друштвено одговорног пословања.
Укупан фонд за награде износи 30.000 евра, а награду ће добити 10 пројеката, сваки појединачно до 3.000 евра.
Резултати конкурса "Партнерство за будућност", биће објављени у јулу месецу, на сајту ове компаније.

На програму Лабораторије креативног предузетништва, данас је било предавање и радионица филцања вуне, сутра је на реду радионица декупажа.
Овај пројекат Завичајног музеја, у сарадњи са Институтом за креативно предузетништво, траје до 7. јуна.

На Републичком такмичењу "Мале олимпијске игре" одржаном јуче у Београду, школа "Момчило Поповић" из Параћина, била је најбоља у Србији, са два прва, једним трећим и једним четвртим местом, а друга је школа "Данило Киш", из Београда, са два друга места.
Мешовита екипа првог разреда школе "Момчило Поповић" освојила је треће место, док је мешовита екипа другог разреда освојила прво место. Дечаци из трећег разреда освојили су прво, девојчице четврто место, у конкуренцији од око 300 ученика нижих разреда, победника на међуокружним такмичењима, који су се пласирали за републичке Мини олимпијске игре.

На 65. седници Општинског већа донет је Закључак о приступању општине Параћин пројeкту "Чиста Србија", Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
С обзиром на то да се општина Параћин налази у групи 65 приоритетних градова и општина, у којима ће бити реализован пројекат "Чиста Србија", Министарства грађевинарства, саобрћаја и инфраструктуре, којим ће бити омогућено пројектовање и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и депоније на територији параћинске општине, а која проистиче из комерцијалног уговора потписаног између ресорног министарства и кинеских партнера, компаније ЦРБЦ, закључак Општинског већа, са 65. седнице, односи се на приступање општине Параћин овом великом пројекту, чија ће реализација трајати наредних неколико година. На основу пројектног задатка обавеза општине Параћин је израда Катастарско топографског плана, за шта ће из буџета општине бити издвојено 8 милиона динара. Иначе, овим пројектом је, за подручје параћинске општине, предвиђена изградња 138 километара нове канализационе мреже и 3 потпуно нова постројења за отпадне воде.
Општинско веће је на данашњој седници прихватило Предлог решења о разрешењу начелника Управе за урбанизам, финансије, скупштинске и опште послове, магистра Саше Јевтића, након поднете оставке, из личних разлога.
Веће је, такође, прихватило и Предлог решења о постављењу начелника Управе за локални економски развој, јавне службе и друштвене делатности, након спроведеног конкурса, мастер економисте Маје Танић, која испуњава конкурсом предвиђене услове.

Параћинска болница од јуче ради пуним капацитетом, у нон-ковид режиму. Интерно одељење је враћено намени, а на Грудном, које ће и надаље функционисати као ковид одељење, капацитет је ограничен на 20 кревета.

На вакционом пункту у Хали спортова у току је ревакцинација грађана који су пре три недеље примили Синофармову или Фајзерову вакцину, а за послеподне су позвани грађани којима је прва доза примања кинеске или америчке вакцине заказана преко е-Управе. Такође, током целог дана ове две вакцине су у слободном промету, без пријаве и заказивања. Руска вакцина Спутњик је и даље у дефициту и свима који тек треба да приме прву дозу, препоручује се да изаберу неку од осталих доступних вакцина - Синофарм, Фајзер или Астра Зенеку.
Према подацима ажурираним 1. јуна, у 20 сати, број грађана који су примили прву дозу неке од доступних вакцина је 15.557, а оних који су примањем друге дозе комплетирали вакцинацију, има 12.620.

Према подацима Ковид амбуланте Дома здравља, у понедељак, 31. маја, регистровано је 5 позитивних налаза од 46 антигенских тестова, док је свих 7 ПЦР тестова било негативно. На први преглед, са респираторним сметњама и сумњом на корону, јавило се 11 особа и није било ни једног контролног прегледа.
Половином маја почео је да опада број првих прегледа, као и број позитивних налаза, на дневном нивоу, а за цео месец, од 1. до 31. маја, регистровано је укупно 217 новозаражених.

У Завичајном музеју је са радионицом аранжирања цвећа почела серија радионица које ће трајати до 7. јуна, које похађају полазници Лабораторије креативног предузетништва.

Министарство одбране, Универзитет одбране и Војна академија Београд су обавестили јавност о предстојећем извођењу вежби гађања на Пасуљанским ливадама. Гађања артиљериојом биће извођена у периоду од 5. до 10. јуна, а гађања пешадијским наоружањем и минобацачима, од 27. до 30. јуна. Тих дана, у времену од 8 ујутру до поноћи, са простора полигона морају се иселити сви стално и привремено настањени објекти, а кретање је у то време забрањено људима, домаћим животињама, моторним возилима и сточним запрегама. Полигонски простор у коме ће се изводити гађања, биће обележен црвеним заставицама и таблама са натписом "Не иди даље, гађа се" и обезбеђен стражарима.
Ове мере предузимају се у циљу заштите и безбедности становништва.

На 21. седници Скупштине општине Параћин, одборници су усвојили свих 6 тачака предложеног дневног реда - Предлог Извшетаја о раду Штаба за ванредне ситуације општине Параћин, за 2020. годину, предлог Плана рада овог Штаба за 2021. годину, Предлог Oдлуке о покретању поступка прибављања неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини, за потребе уређења површина јавне намене, путем размене, Предлог решења о образовању Комисије за споровођење овог поступка, Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета општине Параћин за 2020. годину и Информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштава капитала и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима, а чији је оснивач општина Параћин, за период од 1. јануара до 31. марта ове године.

У последња 24 сата, на болничком Ковид одељењу број пацијената је знатно смањен - после 48 прегледа, отпуста четворо излечених и без иједног пријема нових пацијената, хоспитализовано је десеторо пацијената. Њихова клиничка слика је средње тешка и тешка, а двоје је на респираторима, на неинвазивној венитилацији.
Ипак, ово је у последњих годину дана најмањи број пацијената, што знатно растерећује болничке и људске капацитете и отвара могућност враћања Интерног одељења намени, док ће Грудно и даље остати резервисано за ковид пацијенте.

У недељу, 30. маја, у Ковид амбуланти Дома здравља обављено је 8 првих и 5 контролних прегледа, а од 15 антигенских тестова само је један позитиван. Број позитивних на дневном нивоу у другој половини маја се драстично смањио, па иако је било повремених скокова, тенденција опадања је последњих дана у месецу настављена. Укупан број ковид позитивних тестираних, преко Ковид амбуланте Дома здравља, од 1. до 30. маја, износи 212.

На вакционом пункту у Хали спортова, данас се обавља ревакцинација за грађане који су пре три недеље примили прву дозу Синофармове вакцине, а такође се у Доњој Мутници завршава и ревакцинација по селима. Грађанима који се тек опредељују за прву дозу, доступне су кинеска и америчка вакцина, без пријаве и заказивања преко е-Управе. Руске вакцине нема на стању, осим за мали број предстојећих ревакцина, па се онима који су хтели да приме прву дозу руске вакцине препоручује да се определе за Синофарм или Фајзер.
Према последњем ажурирању података, од почетка вакцинације, до 31. маја, укупан број утрошених доза свих доступних вакцина износи 27.942. Од тога, прву дозу је примило 15.513, а примањем друге компоненте, вакцинацију је комплетирало 12.429 грађана општине Параћин.

Лабораторија креативног предузетништва, која се одржава у Завичајном музеју, почела је са радом, окупивши четрдесетак полазника. Прва два дана су посвећена предавањима, затим почињу са радом и креативне радионице.

У Културном центру одржан је самостални концерт матуранткиње Школе за музичке таленте у Ћуприји, Нађе Младеновић, у склопу концерата у којима се представљају дипломци ове школе.

Протеклог викенда пливачки клуб "Посејдон" учествовао је на два пливачка митинга, Бања Лука опен и Цар Константин, у Нишу.
У конкуренцији 44 клуба и 466 пливача, у Бања Луци је Марио Лајб поновио своја најбоља времена, Дуња Ташић је освојила четири, а Ђорђе Боројевић две бронзане медаље. У Нишу је седморо пливача "Посејдона" освојило седам медаља, у конкуренцији 19 клубова и 360 пливача. Јована Николић поновила је своја најбоља времена, Николина Радојевић освојила је једну златну и две сребрне медаље,
Лазар Миличић једну златну и једну сребрну, Данијел Ивковић једну сребрну и Вања Тошић једну бронзану медаљу. Лазар и Душан Спасојевић су на митингу Цар Константнин у Нишу, испливали своје личне рекорде.

Последње вести

Default Image
18.08.2021

У Параћину јуче дата прва бустер доза Фајзерове вакцине

in Вести
На вакционом пункту у Дому здравља дата је прва бустер доза Фајзерове вакцине, особи која испуњава услове. Синофармова…
18.08.2021

У понедељак регистровано 19 ковид позитивних налаза

in Вести
Према подацима Ковид амбуланте параћинског Дома здравља, од понедељка, 16. августа, обављена су 23 прва и 26 контролних…
18.08.2021

Сутра у 15 сати 24. седница Скупштине

in Вести
Председница Скупштине општине Параћин, Славица Јовановић, заказала је за четвртак, 19. август, 24. скупштинско…
18.08.2021

78. седница Општинског већа

in Вести
Са 78. седнице Општинског већа на скупштину су, по хитном поступку, упућени Извештај о раду ЈП "Водовод" за 2020.…
18.08.2021

Продаја огрева на Сточној пијаци

in Вести
Недавно су на простору Сточне пијаце у Параћину обављени радови на санацији оштећења терена и према Правилнику о раду…
18.08.2021

Салон вина на отвореном трајаће од пет поподне до касних вечерњих сати

in Вести
На простору испред ресторана "Галерија" у Параћину, у суботу, 21. августа, биће организована 5. Винска променада.…
18.08.2021

Кошаркашице из Русије на летњем кампу, односно припремама у Параћину

in Вести
У Параћину бораве на летњем кампу, односно, припремама кошаркашице клуба "Ника" из Русије. Смештене су у хотелу…
17.08.2021

Допунска, трећа доза вакцине против корона вируса у примени од данас, саопштила Влада Србије

in Вести
Влада Републике Србије је јуче саопштила да ће допунска, трећа (бустер) доза вакцине против заразне болести КОВИД-19 у…
17.08.2021

Дом здравља добио методолошка упутства о примени бустер дозе вакцине против корона вируса

in Вести
У параћински Дом здравља стигла су стручна, методолошка упутства о примени треће, такозване бустер дозе вакцине против…
17.08.2021

Од 1. до 15. августа 117 ковид позитивних налаза

in Вести
У недељу, 15. августа, у Ковид амбуланти Дома здравља обављено је 19 првих и 12 контролних прегледа. Урађена су 32…

Општинска управа Параћин, Томе Живановића 10. ,35250 Параћин , Србија
телефон +381 35 563 601 , факс +381 35 563 165, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.